Acasa inapoi                                    multiMaus  - Instructiuni de utilizare      pag.8


2. Moduri de acces locomotive

multiMaus -ul are optiunea pentru 2 moduri de acces la locomotive :

- mod " biblioteca " ( setare de fabrica ) - sectiunea 2.1

- mod " adresa locomotiva " - sectiunea 2.2

Puteti comuta intre cele 2 moduri de acces cu ajutorul tastelor " Shift " si " locomotive - macaze "

2.1. Modul " biblioteca "

 Modul " biblioteca " de locomotive este o baza de date care permite salvarea a 64 de locomotive cu numele aferent ( 5 caractere ) , adresa si numarul de viteze . Toate datele introduse sunt salvate in multiMaus , nu se salveaza nimic in decodorul locomotivei.

 Schimbarea adresei in decodorul locomotivei se va face intotdeuna folosind CV1 ( vedeti si Programare rapida - la pag. 42 in manual ). In cazul schimbarii adresei   in decodor  este necesara si modificarea adresei locomotivei respective in biblioteca.

 Exemplu , ecran : locomotiva S 3/6  ,locomotiva este oprita ( II ) , ultima directie de deplasare a fost spre dreapta ( > ) , sunt aprinse luminile  ( * ), sunt active functiunile F1 si F4

 

 

Cautarea unei alte locomotive memorate in biblioteca :

              >                         

Locomotivele din biblioteca sunt sortate in ordinea introducerii lor, pentru schimbarea acestei ordini , se selectecteaza locomotiva la care se doreste schimbarea pozitiei , apoi prin apasarea simultana a tastei " Shift " si una dintre tastele sageti se muta in pozitia dorita :

 

 

 

Introducerea unei noi locomotive in biblioteca ( de ex. Br 120 " Taigatrommel " )

 

Cautati un loc liber in memorie marcat cu " NEW " cu ajutorul tastelor " sageti "

Confirmati cu tasta " OK "

 

Acum puteti introduce numele locomotivei , sunt disponibile 5 caractere. In exemplul nostru am abreviat " Taigatrommel " ( TAIGA )

Prima litera este afisata cu clipire cursor

Folositi tastele " functiuni " pentru introducerea numelui in acelasi fel ca si la un telefon mobil: apasati repetat aceeasi tasta pana se afiseaza caracterul dorit. Cursorul clipeste si ingheata pentru moment la introducerea caracterului inainte de avansul la urmatorul caracter.

Pentru introducerea unui spatiu , apasati tasta " 0 " , pentru cifra 0 apasati de 2 ori. Caractelele speciale ( /,-, ,*, [, ],<,>, ) se pot introduce prin apsarea repetata a tastei " 1 ". Corectati erorile de introducere cu ajutorul tastei " sageata " stanga pentru a reveni unul sau mai multe spatii

Confirmati cu tasta " OK "

 

Acum se introduce adresa locomotivei , multiMaus -ul afiseaza  " valoarea sugerata " , in acest caz  " 3 "

 

 

Modificati valoarea sugerata fie prin utilizarea tastelor " Shift " si  " sageata " fie prin introducerea directa a numarului dorit folosind tastele " functiuni "

Aceasta schimbare a adresei afecteaza numai numele din biblioteca , pentru schimbarea adresei din decodor este necesara si modificarea CV1 ( sectiunea 6 - pag 42 in manual )

Confirmati cu tasta " OK "

Acum selectati numarul de viteze folosind tastele " sageti " .Exista trei optiuni : 14 , 28 sau 128 viteze , setarea de fabrica este de 28 viteze. Daca a fost selectata una dintre viteze in meniul      " Settings " , atunci aceasta va aparea pe ecran.

In cazul selectarii a 128 viteze puteti controla locomotiva cu un grad sporit de sensibilitate , decodoarele moderne ofera acesta posibilitate.

Daca nu doriti sa faceti nicio schimbare , apasati doar  "OK "

Acum ati terminat cu introducerea locomotivei in biblioteca , verificati doar ca adresa memorata in multiMaus sa fie aceeasi cu cea din decodorul locomotivei , reprogramati locomotiva daca este necesar ( pag 42 in manual ).

Acum locomotiva este gata sa ruleze.

 

 

2.2. Modul " adresa locomotiva "

multiMaus-ul ofera si posibilitatea de a controla locomotivele folosind doar adresa decodorului

Afisajul arata adresa locomotivei insotita de litera  " L "  ( in exemplul dat adresa este 36 ) , simbolul  " locomotiva " si functiunile selectate ( in exemplu F2 )

Puteti selecta alta locomotiva fie folosind tastele " sageti " fie direct prin apasarea simultana a tastelor " Shift " si " OK "

Schimbarea vitezelor se poate face fie in meniul " LOCO " > " EDIT " ( vezi Sectiunea 2 ) sau cu ajutorul tastelor " meniu " si " sageti ".Pentru revenire la modul " adresa locomotiva " apasati tasta " stop ".

Puteti folosi functia " Smart search " ca ajutor la cautarea unei adrese cu ajutorul tastelor " sageti ". Atunci cand o una din tastele " sageti " este tinuta apasata , procesul de cautare se opreste pentru un moment la ultima locomotiva utilizata.

Informatii despre modul de programare a adresei decodoareleor folosind CV1 se gasesc in Sectiunea 6 ( pag. 42 in manual )


www.hgd.ro