Cele mai importante CV-uri 

In tabelul de mai jos sunt prezentate cele mai importante CV-uri ( variabile de configurare ).Valorile sunt pentru decodoare Uhlenbrock ( Uh ) si Roco 10746/ ESU Bazic ( Ro ). Pentru alte decodoare va rugam consultati documentatia decodorului respectiv.

CV

Descriere

Valori permise Uh / Ro

Setare standard Uh / Ro

1

Adresa locomotivei

01 - 127     /      01 - 99

2

Viteza minima

01 - 63

1   /    3

3

Acceleratie

01 - 63

2   /   8

4

Franare

01 - 63

2   /   8

5

Viteza maxima

01 - 63

63  

6

Viteza medie

01 - 63 /    Neimplementat

30     /  ---

7

Versiune Software

Diverse

Doar citire

8

Cod producator

 

85   /   151

17

Adresa lunga Bit 1

192 - 231   /   Neimplementat

199    /  --- 

18

Adresa lunga Bit 2

0 - 255 /    Neimplementat

208    /  ---

19

Tractiune dubla ( Consist )

0 - 127  /    Neimplementat

0   /  ---

29

Configurare DCC

 

6

49

Compensare de sarcina

 

0    /   1

 

  • Adresa locomotivei , se atribuie fiecarei locomotive de catre utilizator, intr-un sistem digital este indicat ca fiecare locomotiva sa aiba o adresa diferita, astfel incat acestea sa poata fi controlate separat. In cazul decodoarelor pentru vagoane acestea se pot seta pe adresa locomotivei care tracteaza in mod normal acel tren.
  • Viteza minima este viteza care se obtine atunci cand rotim butonul de control la prima treapta de viteza.. Nu toate locomotivele se pun in miscare la aceeasi valoare ( CV ) a vitezei minime.
  • Viteza medie este viteza care se obtine la jumatatea cursei butonului de reglaj. Cu ajutorul acestui parametru se poate obtine o curba de viteza neliniara, de exemplu pentru un control mai bun al vitezelor mici. Valoarea acesteia trebuie sa se incadreze intre valorile Vmin si Vmax.
  • Viteza maxima este viteza care se obtine la capatul cursei butonului de reglaj. Cu ajutorul acestui parametru se poate ajusta viteza modelului cat mai aproape de cea  a prototipului real.
  • Acceleratia si  Franarea sunt parametri care simuleaza masa trenului , cu cat sunt mai mari aceste valori inertia locomotivei este mai mare, locomotiva va accelera si frana mult mai lent.
  • Versiunea Software ( este utila pentru depistarea unor versiuni cu bug-uri, sau verifica daca este ultima versiune disponibila ) , se poate citi doar cu statiile digitale care permit acest lucru
  • Cod-ul producator este un numar unic atribuit fiecarui producator.
  • Adresa lunga  sunt adresele cu numar 128 -9999 ( doar anumite decodoare permit functionarea pe adresa lunga). Pentru aceasta este necesara configurarea decodorului ( cu CV 29 ) si calcularea valorilor care se introduc in CV 17 si 18 - este recomandata doar avansatilor, in general sunt suficiente 99 adrese.
  • Tractiune dubla: la inscrierea unei valori in acest CV, locomotiva va reactiona la comanda data pe acea adresa, pentru aceasta se introduce aceeasi valoare in CV 19 la ambele locomotive cu care se doreste formarea dublei tractiuni. Dca locomotivele care formeaza tractiunea dubla se vor introduce aceleasi valori la CV 2 - CV 6. In cazul in care locomotivele sunt diferite este necesara calibrarea cu atentie a Vmin / Vmid / Vmax astfel incat sa se obtina o viteza egala a ambelor locomotive.
  • Configurare DCC ,calculul valorii care se inscrie in Cv 29 se face prin insumarea valorilor cu rosu din tabelul de mai jos pentru optiunile dorite: Astfel daca se doreste ca decodorul sa  functioneze in sens normal cu 28/ 128 viteze, in analog si digital , adresa scurta: 0 + 2 + 4 + 0  = 6 , se va inscrie 6 in CV 29.

Bit

Descriere

Valoare = 0

Valoare = 1

0

Directia de mers

Sens normal ( 0 )

Sens invers  ( 1 )

1

Nr. Viteze

14 ( 0 )

28 / 128  ( 2 )

2

Functionare in Analog

Doar functionare Digital ( 0 )

Functionare Analog / Digital  ( 4 )

5

Adresa

Adresa scurta ( 1 - 127 ) ( 0 )

Adresa lunga (  1 -9999 )  ( 32 )

 

  • Compensare de sarcina : pentru Uhlenbrock  0 = activ , 1 = oprit   , pentru Roco ( ESU basic )  0 = oprit , 1 = activ. Deoarece setarea parametriilor compensarii de sarcina este dificila acest lucru  se recomanda doar avansatilor. In cazul in care locomotiva functioneaza neregulat ( merge cu hop-uri ) se poate dezactiva aceasta functiune.


© hgd.ro 2008